Honduras

Jó ideig szöszmötölök, mire előkészülök a határátkelési procedúrára. Végre a kezemben tartom az útleveleket, jogosítványt, forgalmi engedélyt, még az autó bérleti szerződését is előbányászom. Ez az iromány tanúsítja, hogy 19 dollár fejében a jármű tulajdonosa engedélyezi, hogy átlépjünk Hondurasba. A határon a kutya nem szól hozzánk, kizárólag a „gyümölcskommandó” vizsgálatán kell átesnünk. Guatemalában már megszoktuk, hogy még az országon belül sem lehet a tartományi határokon gyümölcsöt áthurcolni.

Az országhatártól kőhajításnyira lévő Copán a maják legdélebbi városa. Honduras legjelentősebb régészeti látványosságát 1839-ben fedezte fel az amerikai kutató, diplomata és író, John Lloyd Stephena, és hogy szabad bejárása legyen az őserdőben rejtőző romokhoz, 50 dollárért az egész várost megvásárolta a bennszülöttektől. Az indiánok azt hihették, megtébolyodott megint egy különc gringó, aki idevetődött közéjük.
A romterület óriási, a kőből épült házak és templomok több mint három négyzetkilométert foglalnak el. Ide csak a papok és az uralkodó osztály tagjai léphettek be. Az egyszerű nép a város szélén, kunyhókban élt, ezekből alig maradt valami. Az ősi város kultikus területe, afféle Akropolisz, piramisokkal, teraszokkal és terekkel 600 méter hosszú és 300 méter széles. Bár a maja építészet összes jellegzetességét, csipkézett párkányokat, díszített ajtófélfákat, meredek lépcsősorokat fölvonultatja, első pillantásra ez a legkevésbé látványos maja örökség az eddig látottak közül. Olvastam olyan megjegyzést, hogy Copán „nem nagy szám”, pedig bizony az! Ha az építményeket díszítő szobrokat, a háromméteres magasságot is elérő sztéléket tanulmányozza, még a leglaikusabb szemlélő számára is nyilvánvaló, hogy a kőfaragás páratlan remekeivel áll szemben. A mészkőből plasztikusan kifaragott domborműveket változatos szimbólumok, írásjelek keretezik, az oszlopokat díszítő (elég furcsa nevű, Waterlily Jaguar, Smokie Monkey, és így tovább) 16 maja uralkodó arcvonásai olyan méltóságteljesek, hogy az ember szinte kényszert érez meghajolni előttünk. Az Hieroglifa-lépcső a Földteke leghosszabb, 8 méteres maja hieroglifája, melyre nem kevesebb, mint 2500 jelet véstek. Talán egyszer sikerül megfejteni őket, és többet elárulnak majd e letűnt kultúráról.

Vissza

Copan Ruinas

Copan Ruinas

Copan

Copan