Szenegál

Szenegál fővárosa egyetlen dologról híres, de arról nagyon. Itt a végállomása annak a bizonyos Párizsból induló ralinak, már ha tényleg Párizsból indul, és tényleg Dakarba érkezik. De ha nem, a ralit akkor is így hívják: Dakar. Ám amikor nincs rali, mint most, decemberben sem, kevés látványosságra számíthatunk. Azonban arra egészen bizonyosan, hogy, a Maliban beszerzett agresszív bélnyavalyának köszönhetően, az utcán sétálgatva nagy baj ér minket. Így aztán egyikünk úgy dönt, hogy a mellékhelyiség biztonságos közelében marad, egyedül vetem be magam a dakari utcák forgatagába.

A kis Gorée sziget úgy három kilométerre fekszik a belvárostól. 1444-ben a közeli Zöld-foknál szálltak partra a Nyugat-Afrikát évszázadokon át uraló európaiak. A portugálokat hollandok, angolok, majd franciák követték, s rendre erődöket építettek. Az arany és az elefántcsont mellett a 18-19.században az ember lett a fő „kiviteli cikk”. A rabszolgatartás már az európaiak érkezése előtt, lokális szinten is létezett. Az idegenek csak átállították „tömegtermelésre” a helyi törzsfőnökök hathatós közreműködésével, akik némi pénzért szívesen segédkeztek a szomszédos törzsek embereinek rabszolgaként való begyűjtésében. Gorée a rabszolga-kereskedelem egyik nyugat-afrikai központja lett, innen indították útnak azokat, akik a borzalmas „tárolási” körülményeket túlélték. A rabszolgaházak felső szintjét lakták az urak, közvetlenül alattuk sötét, kőfalú cellákba zsúfolták össze az „árut”. Szerencsétlenek nemhogy lefeküdni, hanem még leülni sem tudtak. Egy hajdani rabszolgaház, előtte emlékművel, múzeumként, ma is létezik.
Gorée vörös cseréptetős, pasztellszínű, többé-kevésbé rendben tartott koloniális házaival valamiféle időtlenséget sugároz. Nincs aszfaltozott út, sem autó, nincs egyetlen modern épület, igaz kunyhó sincs. Lehet, hogy csak a hőség teszi, de úgy tűnik, mintha maguk az emberek is állnának. Senki nem csinál semmit, csak a száradó ruha lengenek a szélben. A 19. század közepén, amikor betiltották a rabszolga-kereskedelmet, még elég sok jómódú dakari lakott itt, aztán átszivárogtak a városba, és leginkább csak az ottani szegények jöttek a helyükbe. Gorée ma kedvelt kirándulóhely, a város felé eső oldalán egymást érik a kis szabadtéri bárok, éttermek. Korábban hidat akartak verni a sziget és Dakar között, de erről szerencsére lemondtak, viszont félóránként jönnek-mennek a kompok, melyekre a helybeli gyerekek már jóval a móló előtt csimpaszkodnak föl, aztán visszacsobbannak a kis öböl vizébe.

Vissza

Dakar

Dakar

Gorée sziget

Gorée sziget